news-details

Ulusal ve Bölgesel Kalkınmada Gül ve Aromatik Bitkiler paneli gerçekleştirildi

Isparta Belediyesi ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) iş birliğinde, Uluslararası Isparta Gül Festivali kapsamında ‘Ulusal ve Bölgesel Kalkınmada Gül ve Aromatik Bitkiler’ konulu panel düzenlendi. Isparta Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panelde ISUBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Erbaş, Erçetin Gülyağı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Erçetin ve Isparta Belediyesi Misparta Küratörü Meryem Karakurt Göksal panelist olarak yer aldı. Panele Vali Yardımcısı Adnan Tezcan ve Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Özler Erdoğan’da katıldı.

Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Özler Erdoğan gülün Isparta’nın simgesi olmasının ötesinde bu toprakların hafızasında yer etmiş bir değer ve yaşam biçimi olduğuna vurgu yaptı. Gül ve aromatik bitkilerin bugün modern bilimin, sağlığın ve kültürün de merkezinde yer aldığına vurgu yapan Başkan Yardımcısı Erdoğan, “Isparta olarak bu eşsiz mirasın hem koruyucusu hem de taşıyıcısı olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Isparta Belediyesinin kadim değerleri yaşatarak geleceğe aktarmayı bir görev olarak bildiğini belirten Erdoğan, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in öncülüğünde bu konuda önemli çalışmalar yapıldığına işaret etti.

Panelde ISUBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Erbaş, katılımcılara ‘Kırsal Kalkınmada Gül ve Aromatik Bitkilerin Yeri ve Mevcut Sorunları’ konularında bilgiler aktardı. Erbaş, ayrıca Türkiye’de 4 ilde gülçiçeği üretimi yapıldığını bunların Isparta, Burdur, Afyonkarahisar ve Denizli illeri olduğunu, Isparta’nın bu üretimin yüzde 85’ine sahip bulunduğunu dile getirdi.

Erbaş, Gülyağı üretiminin yıllara göre dağılımından da bahsederken, 2015 ile 2024 yılları arasındaki üretimde yüzde 135 oranında artış olduğunu belirtti. Erbaş, gülyağının 56 ülkeye ihraç edildiğini bunların arasında birinciliğin Fransa olduğunu ve yıllık 30 milyon dolarlık toplam ihracat rakamının 21 milyon dolarlık kısmının ise Fransa’ya yapıldığını belirtti. Ulusal ve bölgesel kalkınmanın nasıl sağlanabileceği hususunda da katılımcılara bilgiler veren ISUBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Erbaş, bölgesel stratejik aromatik bitkiler hakkında da konuştu.

Erçetin Gülyağı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Erçetin ise Isparta’da gülün tarihçesi hakkında bilgiler verirken, gül yetiştirme alanlarından bahsetti. Erçetin, Isparta’da 12 bin çiftçinin gülden geçimini sağladığını aktarırken, gül ve gül ürünleri gibi üretimlerden yıllık 25-30 milyon dolarlık bir gelir sağlandığını dile getirdi. Isparta için gülcülüğün önemli bir sektör olduğuna vurgu yapan Erçetin, en önemli sorunlardan birinin de üretim maliyetleri olduğuna vurgu yaptı.

Kozmetik ve parfümeri sektörünün yıllık ortalama yüzde 13 dolayında büyüdüğüne işaret eden Erçetin Gülyağı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Erçetin “Önümüzde önemli fırsatlar var ve bunları değerlendirmemiz, yeni pazarlar için koşturmamız lazım” derken, gülden üretim yapan fabrikaların sayısının her geçen gün arttığını bu sayının 30-35’lere ulaştığını dile getirdi. Erçetin bu sayının arttığını ancak buna paralel olarak üretimin ise artmadığını dolayısıyla üretim pastasının düştüğünü belirtti.

Son olarak da Isparta Belediyesi Misparta Küratörü Meryem Karakurt Göksal gülün geçmişteki kullanım alanlarından bahsetti. Göksal, antik dönemden, günümüz modern çağına kadar ulaşan süreçte gülün nasıl kullanıldığı hususlarında katılımcılara bilgiler verdi.

  Hibya Haber Ajansı